OskarViding

Stadin derby ei ole viranomaisia varten

Harvemmin jalkapalloa tarvitsee - tai pitää - sekottaa politiikkaan, mutta HJK:n ja HIFK:n välinen Helsingin paikallistaisto usein jopa vaatii mukaan politiikan. Varsinkin tänään, kun suomalaisen jalkapalloilun pääsarjan Veikkausliigan otteluohjelma julkaistiin, ja ainoa merkittävä asia poliittisesti oli tieto: "poliisi määräsi Stadin derbyjen ottelupäivät arkipäiville". Tämän ajatuksen takana on se, että paljon puhutut väkivaltaisuudet saataisiin vähenemään. Tosiasia vain on se, että ne yhteiskunnasta vieraantuneet sekopäät, jotka haluavat työllistää viranomaisia tappelemalla, ei välitä ottelupäivän ajankohdasta. Heille on aivan sama, tapellako arkena vai sunnuntaina. Tällä viranomaiset siis ainoastaan tekee kiusaa tavallisille helsinkiläisille ja luo Stadin derbystä jopa mielikuvan, jossa käy ainoastaan hulluja, joilta puuttuu tyystin toisen ihmisen ja yhteiskunnan kunnioittaminen.

Tässä täytyykin pohtia, mitä viranomaiset ajavat takaa vaatimalla, että pelipäivät on arkipäivisin. Halutaanko poliisissa tästä väkisin luoda kuvan ihmisille väkivaltaisena jalkapallo-otteluna? Tuskin. Kaupungin asukkailla ja varsinkin helsinkiläisillä lapsiperheillä onkin oikeus tulla Stadin derbyyn myös jatkossa. Arkipäiväottelut taas luonnollisesti vaikeuttavat asiaa, kun perinteisesti lapsiperheiden suurin yhteinen aika sijoittuu viikonlopulle.

Poliisi toki ajattelee suojelevansa tällä toimenpiteellä muita katsojia ja varsinkin lapsia joutumasta sivullisina osaksi väkivaltaa. Valitettavasti löytyykin jopa tapauksia, jossa näin on päässyt käymään. Tosin sillä erolla, että sivulliset ovat joutuneet uhriksi poliisin liiallisen voimankäytön takia, jolloin moni tavallinen ihminen on saanut pippurisumutteesta tai meinannut jäädä poliisin jalkoihin. Tässä asiassa Helsingin poliisilaitoksen pitäisikin siis ainoastaan katsoa peiliin ja kouluttaa tällaisiin tapahtumiin tuleva henkilöstö paremmin tilanteen vaativalla tavalla. 

Haluan loppuun muistuttaa, että Stadin derbyistä syntyi välittömästi kulttuurillinen tapahtuma, joka pitäisi myös Helsingin kaupungin pystyä hyödyntämään. Tällä "pelkällä" jalkapallo-ottelulla on potentiaalia tulla helsinkiläisten - ja jopa turistien - suosikiksi. Tässä asiassa on toki suurin anti sekä HIFK:n että HJK:n kannattajilla, mutta ottelun 10 000 katsojasta varmaan noin puolet on täysin sitoutumattomia. Heille on vaan mukava tulla viettämään vapaa-aikaa ja seuraamaan mielenkiintoista tapahtumaa. Olen myös tavannnut jopa yllättävän paljon ihmisiä, jotka eivät edes ole kiinnostuneet lajista yhtään, ja tämä kertookin kaiken olennaisen tästä tapahtumasta! Ei esimerkiksi Ateneumiin mene kukaan, jota ei kiinnosta taide millään tasolla. Stadin derby on nimenomaan kulttuurillinen elämys helsinkiläisille ja siitä pitäisi tehdä paljon muutakin kuin vain Veikkausliigan ottelu, jossa on pisteitä jaossa.

Helsinkiläisenä kuntavaaliehdokkaana pyrin myös taistelemaan tämän ainutlaatuisen tapahtuman puolesta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat